training spiral dynamics & servant-leadership

Versterk jouw leiderschap!

 

Ontdek jouw drijfveren en waarden en hoe deze tot uiting komen in jouw persoonlijk leiderschap, communicatie en gedrag.

Hoe laat jij zien wat jij belangrijk vindt? Waarom reageer je verschillend op mensen? Wat zijn jouw drijfveren en handel je daarnaar? Hoe ontwikkel jij jezelf en welke logische stappen zet je daarbij? Wat heb je daarvoor al in huis en waar zitten eventuele valkuilen? Belangrijke vragen die je jezelf als leider wellicht regelmatig stelt.

Om de dynamiek tussen mensen in teams en in organisaties te begrijpen, dienen we - voorbij gedachten en het gedrag - te kijken naar de onderliggende drijfveren van waaruit gedachten en gedrag van mensen voortkomen. Elk mens is gemotiveerd, alleen niet voor dezelfde dingen. Veel conflicten, onbegrip en frictie in organisaties ontstaan omdat we de verwachting hebben dat anderen dezelfde motivaties en drijfveren hebben als wijzelf. Dat is in de meeste organisaties zeker niet het geval en ook niet noodzakelijk; ook mensen met heel verschillende motivaties en drijfveren kunnen goed samenwerken als er maar overeenstemming is over de richting en er een helder, gezamenlijk doel is. 

Spiral Dynamics is een evolutionair ontwikkelingsmodel dat inzicht geeft in menselijke ontwikkeling en veranderprocessen. Kennis van Spiral Dynamics is waardevol om grip te krijgen op je eigen veelzijdige behoeften (waarden en drijfveren) maar ook van individuen, teams, organisaties en de samenleving en om deze optimaal en effectief op elkaar af te stemmen. 

Wat geeft de training je?

Tijdens deze training (inclusief uitvoerig persoonlijk waardeprofiel) krijg je inzicht in onder andere:

 • welke waarden op dit moment van jouw leven belangrijk voor je zijn;

 • welke kwaliteiten verbonden zijn aan jouw waarden;

 • waarom jij tot andere keuzes komt dan anderen;

 • aan welke waarden jij je ergert en die je vaak herkent in mensen waar je niet goed mee

  kunt opschieten;

 • welk gedrag je vertoont wanneer je onder druk staat;

 • welke waarden je meer terug wilt zien, in jezelf en in jouw omgeving;

 • welke complexiteit van werkzaamheden je goed aan kunt en welke niet;

 • in welke (werk)omgevingen je wel en niet tot bloei komt en je thuis voelt;

 • hoe jij je verhoudt tot de samenleving en welke veranderingen je daarin het liefst ziet;

 • waarom het kennen van je waardesysteem belangrijk is binnen leiderschap, zelforganisatie en zelfsturing;

 • hoe jij communiceert en wat dat met je waardensysteem te maken heeft;

 • hoe je met anderen met een ander waardensysteem het beste communiceert.

 • hoe de 6 karakteristieken en 10 gedragskenmerken van Servant-Leadership zich verhouden tot jouw waardensysteem.

Globale inhoud

In deze 3 daagse training ontdek je de basics van Servant-Leadership waarbij de 6 karakteristieken en 10 gedragskenmerken als leidraad worden gebruikt. Je gaat interactief en praktisch aan de slag met deze elementen en ontdekt waar jouw ontwikkelingspunten in jouw leiderschap liggen. Howard van Dodemont is trainingsacteur weerspiegelt in deze training wat voor jou belangrijk is om een krachtig en effectief leider te zijn.

Aan de hand van jouw waarden profiel van Spiral Dynamics gaan we in op communicatie, leiderschapsstijl, waarden op micro, macro en meso niveau. Wat betekent jouw profiel voor jezelf, anderen, je organisatie, de maatschappij en maken we vertalingen naar jouw missie en intrinsieke motivatie voor wat jij in de wereld zet. 

Carla de Ruiter maakte een vertaalslag van de toepassing van Servant-Leadership en de uitkomsten van de waardensystemen van Spiral Dynamics. Daardoor is er nieuwe, verdiepende informatie die belangrijk is wanneer je als leider het gedrag en de mogelijkheden binnen jouw organisatie meer wilt begrepen. Ook hier gaan we in deze training mee aan de slag. 

Portret%20Carla_2019_10_LR_edited.jpg

Begeleiding

Carla de Ruiter is mede-eigenaar van Servant-Leadership Solutions en docent in de business school. Zij is gecertificeerd Spiral Dynamics trainer. Ze is opgeleid door Chris Cowan, een van de grondleggers van Spiral Dynamics. Al vele jaren heeft dit gedachtegoed haar geraakt en leert zij telkens weer meer over de complexiteit die Spiral Dynamics in zich heeft. Zij werkt graag met leiders, pioniers en teams vanuit deze methode omdat het een waardevolle aanvulling is bij de ontwikkeling van (persoonlijk) leiderschap. Carla ontdekte dat Spiral Dynamics goed toe te passen in in samenspraak met de filosofie van Servant-Leadership en paste de twee filosofieën in elkaar tot een nieuw en bruikbaar geheel. 

DSCF8284_edited.jpg

Howard van Dodemont is communicatietrainer en trainingsacteur voor Servant-Leadership Solutions, bij het INVK en de Federatie. Hij studeerde – na een loopbaan in de gezondheidszorg – theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en volgde de acteeropleiding aan De Trap in Amsterdam en acteerlessen bij o.a. Warren Robertson en George Loros. Hij is werkzaam als acteur, theaterregisseur, docent drama en trainer/coach. Howard was te zien in vele theaterproducties waaronder The Lion King (Scar en Pumbaa), Tarzan en Hij gelooft in mij en de Tweeling. Hij speelde ondermeer bij theatergezelschap Plezant en het Houblon Ensemble. Ook speelde hij in televisieseries als Rozegeur en Wodkalime, Baantjer, Grijpstra en de Gier, Gelukkig je bent er en Fashion Planet. Daarnaast werkte hij als regisseur en acteur mee aan vele na-synchronisaties voor Villa Achterwerk bij de VPRO. Howard 'speelt', zingt en vertelt zijn eigen verhaal in theatervoorstelling 'De Zittenblijver' die ook tijdens het Expressions of Leadership Event 2020 in Amersfoort te zien is.

Praktische details:

Data: deze training bestaat uit 3 dagen. De planning wordt binnenkort bekend gemaakt.

Tijd: 09:30- 16:30 uur

Locatie: wordt nog nader bekend gemaakt. 

Investering: