top of page
  • Foto van schrijverCarla de Ruiter

Waarom is een dienend leider een betere leidinggevende?

Bijgewerkt op: 28 aug. 2023In de traditionele opvatting van leiderschap wordt de leider gezien als iemand die macht en controle uitoefent over zijn of haar ondergeschikten. Echter, Dienend Leiderschap wint de laatste decennia aardig aan terrein. Deze leiderschapsfilosofie gaat uit van een andere visie, waarbij de leider niet langer centraal staat, maar juist de medewerkers centraal staan. In dit artikel ga ik dieper in op de vraag waarom een dienend leider een betere leidinggevende is.


Wat is Dienend Leiderschap?

Dienend Leiderschap gaat uit van een andere visie op leiderschap, waarbij de leider zichzelf ten dienste stelt van de medewerkers. Het doel is om de medewerkers te helpen bij het ontwikkelen van hun potentieel en hun persoonlijke en professionele groei te bevorderen. De dienende leider focust zich niet op macht en controle, maar op het creëren van een omgeving waarin medewerkers kunnen floreren.

Een dienende leider luistert naar zijn of haar medewerkers, biedt ondersteuning en geeft hen de ruimte om te groeien. Het draait hierbij niet om het individuele succes van de leider, maar om het succes van het team en de organisatie als geheel.


Wat pleit vóór Dienend Leiderschap?


Meer betrokkenheid van medewerkers

Een dienend leider is betrokken bij zijn of haar medewerkers. Door aandacht te hebben voor de persoonlijke en professionele groei van medewerkers, voelen zij zich meer gewaardeerd en gesteund. Dit kan leiden tot meer betrokkenheid bij het werk en de organisatie. Medewerkers die zich gewaardeerd voelen, zijn meer gemotiveerd om bij te dragen aan het succes van de organisatie.


Hogere productiviteit

Medewerkers die zich gesteund en gewaardeerd voelen, zijn over het algemeen ook meer gemotiveerd om hun werk goed te doen. Een dienend leider creëert een omgeving waarin medewerkers kunnen excelleren. Dit kan leiden tot hogere productiviteit en betere prestaties van het team en de organisatie als geheel.


Betere samenwerking

Een dienend leider stimuleert samenwerking binnen het team. Doordat de focus niet ligt op individueel succes, maar op het succes van het team, worden medewerkers gestimuleerd om samen te werken en elkaar te ondersteunen. Dit kan leiden tot betere samenwerking en een positieve sfeer binnen het team.


Meer vertrouwen

Een dienend leider geeft zijn of haar medewerkers vertrouwen en autonomie. Door vertrouwen te geven, voelen medewerkers zich gewaardeerd en serieus genomen. Dit kan leiden tot meer betrokkenheid en hogere productiviteit, zoals eerder genoemd. Daarnaast kan vertrouwen ook leiden tot meer creativiteit en innovatie binnen het team.


Denk je nu dat dit niet voor jouw organisatie geldt? Sommige mensen zijn van mening dat Dienend-Leiderschap vooral in de zorg- en welzijn sector werkt. Dat klopt niet. Dienend Leiderschap wordt wereldwijd ook toegepast door succesvolle commerciële bedrijven.


Voor de toekomst zal dat alleen nog maar meer worden omdat het oude denken en het oude powermodel van leidinggeven zijn langste tijd gehad heeft.


Wil jij ook weten hoe Dienend Leiderschap in jouw organisatie kan werken? Denk dan aan onze Basistraining Dienend-Leiderschap en schrijf je nu in.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page