top of page
  • Foto van schrijverCarla de Ruiter

Is Dienend Leiderschap aan te leren of word je ermee geboren?

Bijgewerkt op: 28 aug. 2023


Dienend Leiderschap is een leiderschapsfilosofie waarbij de leider zich richt op het ondersteunen en dienen van de behoeften van anderen, in plaats van het nastreven van persoonlijk succes en macht. Het is een leiderschapsfilosofie die steeds populairder wordt in onze moderne zakelijke wereld en vanaf begin jaren ’90 vanuit Amerika in Nederland is geïntroduceerd.


De vraag of Dienend Leiderschap aan te leren is of dat iemand ermee geboren wordt, is een interessante kwestie die veel verschillende meningen oproept. In dit artikel ga ik in op de vraag of Dienend Leiderschap aangeleerd kan worden en zo ja, hoe.


Dienend leiderschap aanleren

Er zijn verschillende manieren waarop Dienend Leiderschap kan worden aangeleerd en ontwikkeld. Hier zijn een aantal voorbeelden:


Opleiding en training

Veel organisaties bieden opleidingen en trainingen aan om hun leiders te helpen Dienend Leiderschap te ontwikkelen. Deze programma's kunnen zich richten op specifieke vaardigheden, zoals communicatie, empathie, en luistervaardigheid, die essentieel zijn voor Dienend-Leiderschap.


Mentorschap

Een mentor kan iemand helpen bij het ontwikkelen van Dienend Leiderschap door feedback te geven, advies te geven en te fungeren als een rolmodel. Een goede mentor kan iemand helpen bij het ontwikkelen van een beter begrip van wat het betekent om een dienend- leider te zijn en kan advies geven over hoe hij of zij deze vaardigheden in de praktijk kan brengen.


Zelfreflectie

Een belangrijk onderdeel van het ontwikkelen van Dienend Leiderschap is zelfreflectie. Door regelmatig stil te staan bij je eigen gedrag en prestaties, kun je nagaan of je op de goede weg bent en waar verbetering nodig is. Zelfreflectie kan ook helpen bij het ontwikkelen van meer empathie en een beter begrip van de behoeften van anderen.


Praktijkervaring

Dienend Leiderschap kan ook worden ontwikkeld door middel van praktijkervaring. Door deel te nemen aan leiderschapsrollen en leiderschapstaken op zich te nemen, kunnen mensen leren hoe ze hun leiderschapsstijl kunnen aanpassen aan de behoeften van anderen en hoe ze betere dienende-leiders kunnen zijn.


Is Dienend Leiderschap aangeboren?

Hoewel sommige mensen van nature beter zijn in Dienend Leiderschap dan anderen, is er geen bewijs dat Dienend Leiderschap aangeboren is. Veel van de vaardigheden en eigenschappen die nodig zijn voor Dienend Leiderschap kunnen zoals gezegd, worden aangeleerd en ontwikkeld door middel van training, mentoring en praktijkervaring.

Sommige mensen kunnen van nature meer empathie hebben of beter zijn in het communiceren met anderen, maar deze eigenschappen kunnen worden versterkt en ontwikkeld door training en oefening. Het belangrijkste is dat mensen openstaan voor het ontwikkelen van deze vaardigheden en zich inzetten voor het worden van een dienende leider.


Wil je ook Dienend Leiderschap ontwikkelen en weten of dit ook iets voor jou is en/of je organisatie? Geef je dan op voor de Basistraining Dienend-Leiderschap.

bottom of page