top of page
  • Foto van schrijverCarla de Ruiter

7 uitdagingen waar dienend leiders mee te maken krijgen in hun werk

Bijgewerkt op: 28 aug.


Dienend Leiderschap is een leiderschapsfilosofie waarbij de leider zich richt op het dienen van anderen, in plaats van andersom. Dienend Leiderschap vereist dat de leider een open, empathische houding heeft en zich richt op het helpen van medewerkers om hun potentieel te bereiken en hun doelen te bereiken. Natuurlijk zijn er ook uitdagingen. Wat vinden dienend-leiders vooral lastig? Je leest het in dit artikel.


Er zijn verschillende uitdagingen die dienend-leiders kunnen tegenkomen in hun werk, waaronder:


1. Balanceren tussen dienen en leiden:

Het kan lastig zijn om een evenwicht te vinden tussen het dienen van medewerkers en het behouden van de verantwoordelijkheid en controle die nodig is om een effectief leider te zijn. Het is belangrijk om goed te communiceren over wat Dienend Leiderschap voor de organisatie betekent. Ik kom het regelmatig tegen dat wanneer een dienend-leider duidelijk wil zijn over bepaalde afspraken, dit door medewerkers als niet dienend wordt ervaren van hun leidinggevende. Voor de duidelijkheid: Dienend Leiderschap heeft ook in zich dat ze helderheid geeft over taken, regie en verantwoordelijkheden, iets dat voor veel leidinggevenden een uitdaging is. Omdat Dienend Leiderschap de autonomie van medewerkers stimuleert kan dat alleen als duidelijk is dat ook zij zelf verantwoordelijk zijn voor bepaalde taken. Daar zijn ze dan ook op aanspreekbaar als er ruis ontstaat of zaken niet lekker lopen.


2. Het ontwikkelen van vertrouwen:

Als dienend leider is het belangrijk om het vertrouwen van medewerkers te winnen. Dit kan echter tijd en consistentie vergen, wat een uitdaging kan zijn. Zéker als de organisatie gericht is op controle, vraagt de ontwikkeling van vertrouwen veel van de leidinggevende.


3. Omgaan met weerstand:

Wanneer een dienend leider veranderingen voorstelt, kan er weerstand ontstaan bij medewerkers. Het is belangrijk om in staat te zijn om deze weerstand te begrijpen en effectief om te gaan met eventuele conflicten.


4. Het vinden van de juiste balans tussen autonomie en begeleiding:

Dienend Leiderschap gaat uit van het geven van autonomie aan medewerkers, maar het is belangrijk om ook begeleiding te bieden wanneer dat nodig is om ervoor te zorgen dat iedereen op koers blijft.


5. Het opzij zetten van eigen ego:

Dienend leiders moeten in staat zijn om hun eigen ego opzij te zetten en zich volledig in te zetten voor de ontwikkeling en het welzijn van hun team. Tegelijkertijd moeten zij ook in staat zijn om de visie van de organisatie te communiceren en te leiden.


6. Het behouden van focus op resultaten:

Hoewel Dienend Leiderschap zich richt op het helpen van medewerkers, is het nog steeds belangrijk om resultaten te behalen en doelen te bereiken. Het kan een uitdaging zijn om de focus te behouden op deze resultaten terwijl er aandacht wordt besteed aan de behoeften van medewerkers.


7. Het creëren van een inclusieve cultuur:

Dienend Leiders creëren een inclusieve cultuur waarin elk lid van het team wordt gerespecteerd en gewaardeerd. Dit kan lastig zijn, vooral als er al sprake is van een cultuur waarin bepaalde groepen worden buitengesloten of gemarginaliseerd.


Al met al zijn er dus verschillende uitdagingen die dienend leiders kunnen tegenkomen in hun werk. Het is belangrijk om deze uitdagingen te begrijpen en actief te werken aan manieren om ze te overwinnen.


Wil je meer weten hoe je als dienend leider te werk kunt gaan? In het najaar starten onze leergangen voor middle managers en hoger management. Schrijf je nu in voor een van deze leergangen.

28 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page