top of page
  • Foto van schrijverCarla de Ruiter

5 tips om goed van start te gaan met Dienend Leiderschap in je organisatie

Bijgewerkt op: 28 aug.


Wanneer je Dienend Leiderschap, een leiderschapsfilosofie die de ontwikkeling en groei van medewerkers vooraan zet, wilt integreren in je organisatie, komt daar uiteraard van alles bij kijken. Waar moet je rekening mee houden? Ik geef je 5 tips om goed van start te gaan.


1. Verander je mindset

De eerste stap om Dienend Leiderschap te omarmen, is om je mindset te veranderen. Dit betekent dat je jezelf ziet niet meer als baas ziet van medewerkers, maar als iemand die hen wil faciliteren om het werk zo goed mogelijk te kunnen doen. Als dienend leider is het namelijk jouw rol om je medewerkers te ondersteunen, te begeleiden en te inspireren, zodat zij hun doelen kunnen bereiken en zichzelf kunnen ontwikkelen. Dit vereist een verschuiving in de manier waarop je denkt over je rol als leider en hoe je waarde kunt toevoegen aan de organisatie.


2. Eigen problemen oplossen

Bij deze veranderende mindset hoort ook dat je niet zelf naar oplossingen zoekt als medewerkers fouten maken. In het begin zal dat even wennen zijn, ook voor medewerkers. Hoe vaak komt het voor dat ze met een probleem bij je komen met de veronderstelling dat jij daar dan wel een antwoord op hebt? Begin met je verwachtingen uit te spreken op een positieve manier. Ze zijn immers de vakspecialisten die weten waar ze het over hebben. Ga met hen in gesprek. Zorg ervoor dat je er iets gezamenlijks van maakt waardoor de organisatie beter zal functioneren. Maakt iemand een fout, hoe onherstelbaar het ook lijkt? Vraag diegene dan om met een voorstel te komen hoe het opgelost kan worden. En is er hulp nodig van jou, biedt dit dan aan.


3. Luister naar je medewerkers

Een belangrijk aspect van Dienend Leiderschap is luisteren naar je medewerkers. Dit betekent niet alleen dat je hun woorden hoort, maar dat je ook hun behoeften begrijpt en erkent. Als dienend-leider moet je bereid zijn om open te staan voor feedback en inzichten van je medewerkers. Dit kan betekenen dat je tijd vrijmaakt om met hen te praten en hun perspectieven te horen. Door te luisteren naar je medewerkers, kun je inzicht krijgen in hun behoeften en prioriteiten, en deze in overweging nemen bij het nemen van beslissingen.


4. Creëer een cultuur van vertrouwen en respect

Dienend Leiderschap vereist een cultuur van vertrouwen en respect binnen de organisatie. Dit betekent dat je als leider moet laten zien dat je vertrouwen hebt in je medewerkers en dat je hen respecteert als individuen. Door een omgeving te creëren waarin medewerkers zich veilig voelen om zichzelf uit te drukken en risico's te nemen, kun je de innovatie en creativiteit bevorderen die nodig zijn om de organisatie vooruit te helpen. Als dienend-leider zorg je ervoor dat er ruimte is voor medewerkers om te groeien en zich te ontwikkelen, en dat je hen aanmoedigt om hun eigen ideeën en oplossingen te vinden.


5. Wees duidelijk in je verwachtingen

Soms denken mensen dat Dienend Leiderschap, vanwege haar menselijke karakter, een softe bezigheid is. Het tegenovergestelde is waar. Deze leiderschapsfilosofie vereist duidelijkheid van de leider, spreekt verwachtingen uit en vraagt commitment van medewerkers. Als je in je organisatie kiest voor Dienend Leiderschap is het van belang dat ook iedereen weet wat er dan van hen verwacht wordt. Spreek dit uit, school mensen bij, ontdek nieuwe kansen die zich voor gaan doen. Vraag of medewerkers goed weten wat je van hen verwacht en wat hun taken zijn. Is er iets niet duidelijk, zorg dan dat je dat oplost. Stel dat iemand er ondanks de duidelijke verwachtingen de kantjes vanaf loopt, ga dan in gesprek en spreek daar iemand op aan. Om dat te kunnen doen heb je na de verduidelijkingsfase het commitment van de medewerker nodig om aangesproken te worden als je iets ziet gebeuren dat niet helemaal de bedoeling is. Weten medewerkers in jouw organisatie wat er van hen verwacht wordt?


Tot slot

Dienend-Leiderschap kan een krachtige manier zijn om de prestaties en betrokkenheid van medewerkers te verbeteren en de organisatie vooruit te helpen. Om Dienend Leiderschap in je organisatie te integreren, begin je met het veranderen van je mindset, laat je medewerkers zelf naar oplossingen zoeken, luister je naar je medewerkers, ben je duidelijk in je verwachtingen en creëer je een cultuur van vertrouwen en respect. Door deze stappen te volgen, kun je Dienend Leiderschap integreren in je organisatie en de voordelen ervan ervaren.


Meer weten en deze stappen wagen? Of toch nog ondersteuning nodig bij de implementatie ervan? Neem dan contact met ons op.

19 weergaven
bottom of page