• Carla de Ruiter

10 Servant-Leadership goede voornemens voor het nieuwe jaar


Aan de hand van de 10 gedragskenmerken van Servant-Leadership maakten wij onderstaande goede voornemens. Welke zou jij aankruisen om mee aan de slag te gaan?

  1. Luisteren: Toon interesse in wat anderen vertellen of juist niet zeggen, 'lees' als het ware de boodschap achter wat er wordt gezegd of vraag naar de intentie van iemand. Vanuit die openheid bouw je aan onderlinge relaties en voelen anderen zich gehoord;

  2. Empathie: Empathie of inlevingsvermogen is een wezenlijk kenmerk van een servant-leader. Als medewerkers meer in zich hebben dan ze laten zien, benader ze dan altijd respectvol en stimuleer ze om dat beste ook uit henzelf te halen, ook als je niet altijd tevreden bent over hun prestaties. Zaken kun je afkeuren, mensen nooit. Stel eens wat vaker een 'waarom'- vraag. Iedereen heeft bepaalde beweegredenen waarom hij of zij iets doet. Ga erover in gesprek. Zo voelt de ander zich meer serieus genomen.

  3. Helend vermogen/ relaties bouwen: Ondersteun mensen in hun poging een goed evenwicht te vinden, in zichzelf en anderen. Begin ook bij jezelf: check vaker wanneer jij bij jezelf een disbalans ervaart en onderneem dan actie. Bijvoorbeeld bij teveel stress, plan regelmatig pauzes in of actieve ontspanning.

  4. Ontwikkelen/ commitment aan de groei van mensen: Servant-Leadership draait om de wens om mensen tot hun recht te laten komen. Ga na bij jezelf wat of wie kan bijdragen aan jouw ontwikkeling (of die van anderen). Neem je voor om eindelijk eens die cursus te volgen of maak bijvoorbeeld duidelijker keuzes en handel ernaar.

  5. Community/ bouwen aan gemeenschap: Samen krijg je niet alleen meer voor elkaar, maar je kunt ook steun, warmte en stimulans ontlenen aan de groep. Wanneer je een nieuwe medewerker aanneemt, let er dan op dat deze persoon een goede aanvulling is voor wat betreft zijn of haar kwaliteiten in het team. Dan werk je aan een goede balans in je organisatie.

  6. Bewustzijn: Wees vaker in het hier en nu. Daardoor zie je knelpunten sneller aankomen en kun je daarop anticiperen. Kijk ook vaker bij jezelf naar binnen en neem verantwoordelijkheid voor wat je daar aantreft.

  7. Overtuigen: Werk aan een vastberaden en vriendelijke benadering met ruimte en respect voor andermans tegenwerpingen, vragen of twijfels.

  8. Conceptualiseren: Kom in actie om je plan of idee vorm te geven. Laat het concept niet bij een concept maar ga het komend jaar echt aan de slag! (ook al denk je misschien dat het een onhaalbaar plan is waar je op zit te broeden).

  9. Vooruitzien: Breng vaker dingen met elkaar in verband en zet ze in perspectief. Doorzie het verleden en het heden en trek vandaaruit conclusies voor wat er in de toekomst nodig is. Durf eens vaker op je intuïtie te vertrouwen!

  10. Rentmeesterschap/ duurzaamheid: Ga verantwoord met het milieu en je omgeving om.

Kunnen we je in het nieuwe jaar helpen om 1 of meerder van deze goede voornemens te realiseren? Neem dan contact met ons op. In onze trainingen, leergangen of coaching staat de ontwikkeling van deze gedragskenmerken centraal.

#goedevoornemens #ServantLeadership

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven