• Daan Fousert

Authenticiteit als kenmerk van Servant-Leadership


Al eerder heb ik geschreven over de zes kenmerken van Servant-Leadership, omdat het de moeite waard is ze stuk voor stuk te bespreken, richt ik me deze keer op authenticiteit. Wat is authenticiteit? Wat is het verschil met identiteit? Waarom is het belangrijk voor Servant-Leadership?

Authenticiteit en identiteit

Authenticiteit is een begrip waar we vaak mee geconfronteerd worden, zonder dat we echt weten wat het is. Hetzelfde geldt voor identiteit. Hoeveel mensen zijn er niet op zoek naar hun identiteit vanuit de opdracht die zij zichzelf geven: “ik wil weten wie ik werkelijk ben.” Ik duik maar weer eens in Wikipedia en lees onder authenticiteit: “Een technische term in de existentialistische filosofie. In deze filosofie wordt het bewuste zelf gezien als iets wat een adequaat begrip moet vormen van het zijn in de materiële wereld en van het omgaan met externe krachten en invloeden die erg verschillend en anders zijn dan zichzelf’. Toegegeven: authenticiteit is ook een beetje een modewoord, gebezigd vanuit de behoefte te willen weten wie we werkelijk zijn.

“Een authentiek mens heeft zichzelf geaccepteerd met al zijn kwaliteiten en beperkingen en kent niet de neiging zich voortdurend aan te passen aan zijn omgeving of zijn mening in te slikken.”

Lees het artikel verder in Pioniers Magazine.

#servantleadership

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven