leergang 

op&topleiderschap

WIL JIJ CONTROLE IN JOUW ORGANISATIE VERVANGEN DOOR VERTROUWEN EN LOSLATEN?

ONTWIKKEL DAN LEIDERSCHAP DAT WÉL WERKT!

Leergang voor executives en hogere leidinggevenden

 • Ben jij een CEO, directeur of geef je leiding aan een groot team en loop je regelmatig tegen de remmende werking aan van verouderde structuren?

 • Ben je op weg naar de top of adviseer je directieteams en/of raden van bestuur?

 • Zou jij je medewerkers meer vrijheid willen geven maar weet je niet goed hoe je dat aanpakt?

 • Twijfel je eraan of je medewerkers competent genoeg zijn of lukt het je niet ze te motiveren?

 • Weet je niet hoe je als organisatie meer van betekenis kunt zijn, maar wil je dat wel graag?

 • Zou je zelf meer vrijheid willen ervaren in je werk zonder het idee te hebben dat je overal zelf achteraan moet?

 • Zou je meer vertrouwen willen ervaren en uitstralen én een inspirerende leider willen zijn?

 • Wil je meer zelfsturing in je organisatie?

Nieuwe economie

Organisaties met hiërarchische structuren zijn geen realistische weergave meer van hoe de wereld eruit kan zien. De nieuwe economie draait om de behoefte van mensen aan zingeving, aan betekenis in hun werk en in hun leven. Wanneer je als organisatie vooral inspeelt op het werk dat gedaan moet worden, de systemen en de processen en daarmee voorbij gaat aan de zingeving en wat er in de medewerkers zelf zit, knappen medewerkers af, is er een hoog ziekteverzuim en worden er veel fouten gemaakt. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat er in organisaties die zelfsturend zijn, vele malen minder fouten worden gemaakt, in tegenstelling tot wat we vaak denken. Wanneer je leiding geeft in een organisatie die (nog) niet zelfsturend is ben je zelf degene die veel extra uren werkt om te herstellen wat niet goed is gedaan of om te controleren en te verzinnen hoe het dan wel zal moeten om succesvol te blijven. 

Maar het kan ook anders...

Het zou jammer zijn als je medewerkers en jijzelf niet tot hun recht komen, je de voortdurende druk voelt om te presteren en je uiteindelijk een leegte ervaart waardoor je niet meer met plezier naar je werk gaat. 

 

Jouw organisatie kan succesvol zijn door medewerkers die zich verantwoordelijk voelen voor hun werk en zich voor 100% inzetten om een goed product of dienst te leveren die iets bijdraagt aan de maatschappij. Ook jij kunt leren om een leider te zijn die stuurt door vertrouwen te geven en los te laten. 

Om dit te bereiken is het nodig dat je leert in te spelen op de kritieke behoefte van mensen om zich te ontwikkelen, deel uit te maken van een gemeenschap en invloed uit te oefenen op de organisatie waarin zij werken en de wereld waarin zij wonen. In zo'n organisatie passen empowerde mensen en dat impliceert dat zij een eigen invulling kunnen geven aan hun werk en de wijze waarop ze dat uitvoeren. Daarbij staat het grotere belang van de organisatie centraal. Het vraagt van jou dat je ontdekt wat zij belangrijk vinden en dat er gezamenlijk en vanuit een grotere visie beslissingen kunnen worden genomen. 

Betekenisvol leiderschap vanuit de filosofie van Servant-Leadership speelt in op deze behoefte. Wil jij je organisatie en/of je team helpen tot zelfsturing op basis van het bovenstaande om daarmee het succes van je organisatie en je team(s) zeker te stellen? Dan is dit de leergang die je daarbij ondersteunt. 

Wat leer je?

 • Je leert jezelf kennen als een authentieke persoonlijkheid;

 • Je ontdekt vanuit actieve reflectie vanuit jezelf en anderen wie je bent en wat je drijft;

 • Je verkrijgt inzicht op hoe conditionering van invloed is op je gedrag;

 • Je ontwikkelt een brede visie van waaruit je medewerkers leert hoe zij autonoom hun rol en verantwoordelijkheid in je organisatie en de maatschappij oppakken;

 • Je leert werken op en vanuit de vier intelligentieniveau's (IQ, EQ, FQ en SQ);

 • Je verkrijgt inzicht in de filosofie van Servant-Leadership en de daarbij passende kenmerken en gedragscompetenties;

 • Je leert gebruik maken en toepassen van de Cultuur- & Leiderschap Cyclus aan de hand waarvan je een gezonde, succesvolle en duurzame organisatie op kunt bouwen;

 • Je laat controle en beheersing achter je en vervangt deze door een gedrag en cultuur van vertrouwen en loslaten.

Voor wie is deze leergang geschikt?

De leergang is bedoeld voor leiders aan de top, hetzij van een organisatie maar het kan ook zijn van een groot team. Vooral leidinggevenden die binnen hun organisatie oog in oog staan met processen naar zelfsturing of Lean of die oplopen tegen de remmende werking van verouderde structuren en daar doorheen willen breken. Deze leergang is geschikt voor (aankomende) leidinggevenden of adviseurs die de confrontatie met zichzelf aan durven en die een gedegen kennis willen opdoen met de kenmerken en gedragscompetenties van Servant-Leadership. 

Kortom: voor topleiders die een OP & TOP leider willen zijn (CEO's, directeuren, ondernemers, afdelingshoofden en pioniers) en het in zich hebben om nieuwe toepassingen en mogelijkheden te zien waarin authenticiteit, welvaart en welzijn impliciet zijn. 

Wie zijn de docenten?

Daan Fousert is de hoofddocent voor deze leergang. Hij is ruim 40 jaar werkzaam in het vakgebied personeelsmanagement, organisatie-ontwikkeling (P&O) en leiderschap. Voor hem heeft de balans tussen mens en bedrijf in zijn vak altijd centraal gestaan en hij heeft zijn verbazing nooit onder stoelen of banken geschoven dat leidinggevenden zich niet beter bewust zijn van het zakelijk nut van de factor mens. Mensen succesvol maken betekent dat zij zowel emotioneel, fysiek, sociaal, mentaal als spiritueel in balans moeten zijn. De 'softe' factor mens is een keihard concurrentie-instrument en bovenal een sleutel tot succes van iedere organisatie.

 

Vanuit die optiek heeft Fousert hoge P&O functies bekleed en zware veranderingsprocessen geleid bij onder meer General Electric, Quaker Oats, Campbell Biscuits Europe, Fokker, Compaq en Ericsson. Vanaf 2000 is Fousert zelfstandig en lange tijd aangesloten geweest bij het Center for Servant-Leadership Europe.

 

Zijn aandachtsgebieden zijn: Cultuur en Leiderschap als bewustwordingsproces bij leidinggeven; P&O-professionalisering en Servant-Leadership, in de zin van waarden-gedreven leiderschap.

Van zijn hand verschenen de volgende boeken: Zelfmanagement (1995) en Zelfsturende teams (1996). Zijn derde boek P&O, passé en overbodig?, uitgekomen in augustus 2000, is door het tijdschrift PW gekozen als het beste P&O boek van dat jaar. In 2001 is dit boek ook op de Amerikaanse markt uitgebracht. In 2003 is een minder uitgebreide versie van dit boek onder de titel Ander Leiderschap op de markt gebracht. 

Carla de Ruiter heeft een leidinggevende achtergrond en is, naast haar directeurschap van Servant-Leadership Solutions een gecertificeerd Spiral Dynamics trainer. Spiral Dynamics is een theoretisch en pragmatisch model dat inzicht geeft in menselijke ontwikkeling en veranderprocessen. Kennis hiervan is uitermate waardevol om grip te krijgen op de veelzijdige behoeften (waarden en drijfveren) van individuen, teams, organisaties en samenleving en om deze optimaal en effectief op elkaar af te stemmen. In deze leergang besteden we 2 dagdelen aan dit gedachtegoed. Aan de hand van een persoonlijke test die je vooraf maakt, krijg je inzicht in hoe je denkpatronen en waardensystemen zijn opgebouwd en hoe je hier als leider mee aan de slag kunt gaan in de dagelijkse praktijk. 

We werken met verschillende gastdocenten in deze leergang waaronder:

Anita Paalvast heeft internationaal gewerkt op het gebied van procesverbetering als risicomanager in de financiële sector. Tevens is zij een van de weinige Nederlandse vrouwen met een 4 Dan-graad Aikido, een Japanse krijgskunst. Zij combineert haar ervaring in het bedrijfsleven met haar jarenlange ervaring op de Aikidomat. Dit maakt haar uniek als trainer en coach met een werkwijze waarbij het belichamen van leiderschapsprincipes voorop staat. Hiermee ondersteunt zij managers en teams om bij veranderprocessen de gewenste gedragsveranderingen duurzaam te maken. Anita laat je in dit programma gedurende 1 dagdeel kennismaken met Aikido op de werkvloer.

"MOUNTAINTOPS INSPIRE LEADERS BUT VALLEYS MATURE THEM" 

 

WINSTON CHURCHIL

Praktische details:

Dit intensieve leertraject bestaat uit 6 modules van 2 dagen. De modules bestaan uit een dag- en avondprogramma inclusief overnachting. Je trekt op met een groep gelijkgestemden waardoor je inzichten verwerft van anderen en je eigen inzichten kunt delen.

Data 2023:

Module 1: 

Module 2: 

Module 3:

Module 4: 

Module 5: 

Module 6: 

Locatie:

Sfeervolle locatie in het midden van het land

Groepsgrootte:

Maximaal 12 deelnemers.

Investering:

€ 8.250,- p.p. (excl. BTW en inclusief overnachtingen, maaltijden, koffie/ thee).

Aanmelden:

Reserveer je plek door het onderstaande contactformulier in te vullen en we sturen het uitgebreide inschrijfformulier naar je toe.