leergang voor

middle managers

VOOR KRACHTIG EN AUTHENTIEK LEIDERSCHAP

OP BASIS VAN DE PRINCIPES VAN SERVANT-LEADERSHIP

Als middle manager zit je regelmatig tussen twee vuren in: de verwachting dat je trouw bent aan de ideeën en besluiten van de top en loyaal zijn aan je eigen mensen in het team dat je aanstuurt. Wellicht zie je dat er weinig urgentie leeft bij de werkvloer doordat deze onvoldoende actief wordt betrokken bij de dagelijkse processen en toekomstige veranderingen binnen de organisatie. Het verlangen in jou leeft om je medewerkers meer autonoom te laten zijn en hun betrokkenheid te vergroten. Deze leergang geeft je effectieve handvaten en inzichten zodat jouw teamleden zich kunnen ontwikkelen tot autonome, sterke en gezonde medewerkers die zich inzetten voor elkaar, hun team en de organisatie. Daarnaast ontdek je hoe jij in deze middenpositie het beste tot je recht komt!

 

Servant-Leadership is een leiderschapsfilosofie die het beste uit jezelf en je organisatie naar boven haalt. Servant-Leadership helpt bij het scheppen van een bedrijfscultuur waarin succes bereikt wordt door medewerkers de ruimte te geven voor eigen initiatief, zich te ontwikkelen en hen in staat te stellen van betekenis te zijn. 

 

Voor wie is deze Middle Management Leergang?

Een cultuurverandering zoals hierboven beschreven vraagt van jou om te vertrouwen op de kracht van de individuele medewerker tegen de achtergrond van wat hij of zij belangrijk vindt. Je gelooft in de talenten en capaciteiten van mensen en je wilt bijdragen aan de ontwikkeling van een gezond team dat duurzame resultaten behaalt. Je wilt graag een inspirerend en positief voorbeeld zijn in de organisatie. Je bent verantwoordelijk voor het vertalen van het vastgestelde beleid van de organisatie. Je wilt een leiderschapsstijl ontwikkelen die past bij wie jij bent als mens. Je bouwt aan een betekenisvolle organisatie of wilt dat graag doen, zodat niet alleen jouw werk vervullend is, maar ook dat van je medewerkers. 

Deze leergang is geschikt voor mensen die werkzaam zijn binnen de middenlaag van een organisatie zoals bijvoorbeeld een afdelingshoofd, teamleider, teamcoach, programmamanager of projectleider. Ook voor interimmanagers (ZZP-ers) is deze leergang een goede keus. 

Inspirerende leergang met bevlogen en kundige docenten/ trainers.

 

 "Wat mij betreft zou iedere leidinggevende kennis en inzicht op mogen doen over Dienend- Leiderschap. Dienend- Leiderschap is een manier van zijn en doen waarbij de leider dienend is aan de groei van de anderen, de organisatie en zichzelf. Als deelnemer ben ik zeer tevreden over zowel de inhoud als de begeleiding/ locaties van deze leergang. Een aanrader dus!"

 

- Veronique Meijer, teamleider Abrona

Wat bereik je met deze leergang?

 • Je maakt kennis met de principes van Servant-Leadership en kunt deze toepassen in de dagelijkse (werk)praktijk;

 • Je leert de basisbeginselen van Spiral Dynamics kennen, een waarden- en cultuurgericht gedachtegoed dat inzicht geeft in hoe we als mens (verschillend) denken en hoe jij leidinggeeft vanuit verschillende (organisatie) belangen;

 • Je wordt je bewust van de positieve effecten van Servant-Leadership op de ontwikkeling van mens, team, organisatie en maatschappij;

 • Je gaat je vrijer en krachtiger voelen;

 • Je leert hoe je geconditioneerd bent op biologisch, sociaal en psychologisch niveau en hoe dit in jou doorwerkt;

 • Je krijgt inzicht in jouw drijfveren en weet hoe jij jouw kracht(en) positief inzet;

 • Je ondervindt hoe je ego-loze communicatie opzet en faciliteert in jouw organisatie en hoe je daarmee effectiever vergaderingen begeleidt;

 • Je leert als leider te fungeren die medewerkers op een motiverende en inspirerende manier in beweging brengt en houdt;

 • Je vergroot je effectiviteit als professional en leidinggevende door je gedrag en responsstijl af te stemmen op de ander;

 • Je wordt bewust van de verschillen in communicatie tussen mannen en vrouwen en de diepere oorsprong hiervan. Je kunt hierdoor adequaat inspelen op situaties die je voorheen als belemmerend ervoer;

 • Je ontdekt waar je belangrijke accenten legt in jouw leiderschap ten behoeve van je team en de organisatie waar je in werkt;

 • Je bekwaamt je in hoe je een inspirerend en succesvol voorbeeld en rolmodel voor anderen kunt zijn;

 • Je ontwikkelt een transparante wijze van communicatie waardoor je in staat bent om weerstand of disbalans om te buigen naar een goed lopende samenwerking;

 • Je ontwikkelt je als rolmodel voor jouw medewerkers, een gewaardeerd leidinggevende die hen begeleidt in hun persoonlijke en professionele groei.

 • Je leert duurzame verbindingen te leggen tussen je persoonlijke doelen, die van je team en van je organisatie.

Hoe ziet de leergang eruit?

Deze leergang bestaat uit 6 modules van 2 dagen (inclusief overnachting). Elke module richt zich op een ander aspect van jouw leiderschap en de uitdagen, keuzes en overwinningen die je hierin ervaart. 

 

Groepsgrootte

Er wordt gewerkt met een groep van maximaal 15 deelnemers.

Docenten

Deze leergang wordt begeleid door hoofddocent Carla de Ruiter. Daarnaast zijn Daan Fousert en Anita Paalvast gastdocenten in deze leergang.

Carla de Ruiter is directeur, eigenaar van Servant-Leadership Solutions. Zij is leiderschapstrainer. Zij heeft jarenlang gewerkt in (interim) leidinggevende functies binnen zorginstellingen en bij justitie en heeft hier grootschalige transformatieprocessen begeleid. Carla volgde trainingen van o.a. Elizabeth Debold (USA), een internationale autoriteit op het gebied van leiderschap en vrouwen en gender-ontwikkeling. 

 

Gastdocenten: 

In deze leergang maken we gebruik van de volgende gastdocenten:

Daan Fousert verdiende zijn sporen als leidinggevende bij bedrijven als Fokker, Campbell’s en Ericsson. In 1995 kwam hij in aanraking met het gedachtegoed van Robert Greenleaf en werd één van de stuwende krachten achter Servant Leadership in Nederland. Als trainer, coach en consultant bouwde hij aan Servant-Leadership binnen diverse organisaties en publiceerde hij een aantal boeken over dit thema. Hij is docent en inspiratie bij Servant-Leadership Solutions. 

​​

Anita Paalvast heeft internationaal gewerkt op het gebied van procesverbetering als risicomanager in de financiële sector. Tevens is zij een van de weinige Nederlandse vrouwen met een 4 Dan-graad Aikido, een Japanse krijgskunst. Zij combineert haar ervaring in het bedrijfsleven met haar jarenlange ervaring op de Aikidomat. Dit maakt haar uniek als trainer en coach met een werkwijze waarbij het belichamen van leiderschapsprincipes voorop staat. Hiermee ondersteunt zij managers en teams om bij veranderprocessen de gewenste gedragsveranderingen duurzaam te maken. Anita laat ons in dit programma kennismaken met Aikido op de werkvloer.

 Een veelzijdig leertraject!

 

Je leert hier écht je authenticiteit te ontdekken. Het is inspirerend en boeiend, omdat je op meerdere niveaus aan het werk bent. De begeleiding door Carla en Daan is professioneel, betrokken, oprecht, leerzaam, gelijkwaardig en ervaringsgericht.

Een absolute stap naar een duurzame verandering in mezelf en naar mijn omgeving toe!

Desirée Paalvast, headhunter bij "The Leader Inside".

Data 2023 en locatie

Deze leergang vindt plaats op een sfeervolle locatie in het midden van het land. De overnachtingen zijn eveneens op deze locatie. De eerstvolgende serie gaat van start op:

Module 1: 2 daagse

Module 2: 2 daagse

Module 3: 2 daagse

Module 4: 2 daagse

Module 5: 2 daagse

Module 6: 2 daagse

Aanvang per module dag 1: 09:30 uur. 

Aanvang per module dag 2: 09:00 uur.

Avondprogramma dag 1: tot 21:30 uur.

Afsluiting per module op dag 2: 16:30 uur.

Investering

De prijs voor deze leergang bedraagt € 7.450,- excl. BTW. Dit is inclusief begeleiding en boeken. Ook maaltijden en logies zijn bij de prijs inbegrepen.

Meer weten? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.