Masterclass

Betekenisvol ondernemen en het succes van ecologische intelligentie

Breng jouw eigentijdse boodschap over mét impact en vol betekenis

in een duurzame en snel veranderende maatschappij!

 

Wil je als ondernemer, leidinggevende of bestuurder van betekenis zijn én succesvol zijn? Het een kan niet zonder het ander, maar vaak merk je wellicht dat de nadruk ligt op het een of het ander maar niet allebei. Wil je als organisatie succesvol zijn én betekenisvol tegelijkertijd is dat vaak al wat ingewikkelder. Gelukkig zien we steeds meer leiders en ondernemingen het pad kiezen van economisch-ecologisch ondernemen.

 

Het is duidelijk dat alleen gedrag dat onze natuur en leefwereld ontziet een duurzame economie mogelijk maakt. Zonder die natuur is er geen economie mogelijk. Om dat te bereiken is het noodzakelijk om langs de lijnen van Ecologische Intelligentie, afgekort EcQ (spreek uit Eccu) te werken en te handelen om meer impact te maken en je doelen te kunnen realiseren.

 

Betekenis-economie

In deze Masterclass neemt Kees Klomp, auteur van Pioniers van de Nieuwe Welvaart ons tijdens het ochtendprogramma mee in de drijfveren en dilemma’s van ondernemers in de betekeniseconomie. Hij schetst ons voorbeelden van ondernemers als Tony’s Chocolonely, Dopper, de Vegetarische Slager en anderen die succesvol zijn bij een groot publiek. Hij laat zien dat een gezonde business runnen die tegelijk sociale en ecologische meerwaarde creëert niet altijd makkelijk is maar wel altijd mogelijk.

 

Ecologische intelligentie

Voorwaarde is dat we daarvoor leren onze Ecologische Intelligentie in te zetten en te gebruiken. Daan Fousert, de geestelijke vader achter EcQ zal in het middagprogramma laten zien wat EcQ omvat hoe we dat kunnen leren en waarom het noodzakelijk is dat we allemaal dit intelligentieniveau in onszelf aanboren.

We leven binnen de begrenzing van onze biosfeer, het gedeelte van de aarde waar leven mogelijk is. Deze biosfeer wordt helaas, door de manier waarop we leven en consumeren veel geweld aan gedaan. Een gezonde biosfeer is dus van levensbelang, zeker nu we weten dat we inmiddels 60% van de grondstoffen van onze aarde hebben verbruikt. De reductie van Co2-uitstoot is van levensbelang en ook de realisatie dat ons huidige consumptie- en leefpatroon niet alleen ons schaadt maar ook de generaties na ons. Dat vraagt bewustwording en leiderschap dat zich niet alleen richt op het verdienen van geld maar vooral op het behouden en zekerstellen van onze biosfeer. 

Onze balans in de bekende vier intelligentieniveaus (IQ, EQ, FQ en SQ) staat onder druk en zal uiteindelijk schade tot gevolg hebben. Met EcQ zijn we in staat het evenwicht terug te vinden.

 

Tijdens deze masterclass:

 • Geven we je inzicht in organisaties die betekenisvol bezig zijn;

 • Laten we je zien dat betekenisvol ook succesvol kan betekenen en hoe je dit realiseert;

 • Geven we inzicht hoe relatief makkelijk EcQ is in te voeren in het bedrijfsproces;

 • Helpen we je in te zien dat jij als individu en/of als leidinggevende al het verschil kunt maken en meer impact krijgt met jouw missie;

 • Verdiep je jouw kennis en inzicht op EcQ zodat de wereld waarin je leeft betrokken wordt in jouw holistisch leven. Ecologisch handelen en bewust duurzaam leven helpen je de rust te vinden op de andere vier intelligentieniveaus​. EcQ helpt je betekenisvol te leven, zowel richting je medemens als richting de aarde.

 

Sprekers:

 

Kees Klomp (Reinventing Business & Society, Purpose Economy) is gepassioneerd voorvechter en spreker van de betekenis economie en expert op het gebied van betekenisvol ondernemer. Kees Klomp is directeur bij THRIVE Institute (voorheen SMO), de zakelijk-maatschappelijke denktank van de Erasmus Universiteit en mede-initiatiefnemer van Purpose People Practice. Hij schreef o.a.de bestseller Handboek Betekenisvol Ondernemen en Pioniers van de Nieuwe Welvaart. Hij is een meeslepend docent en een inspirerend spreker.

 

Daan Fousert is algemeen directeur en mede-eigenaar van Servant-Leadership Solutions en is ruim 40 jaar werkzaam in het vakgebied organisatieontwikkeling en leiderschap. Voor hem heeft de balans tussen mens en bedrijf in zijn vak altijd centraal gestaan en hij heeft zijn verbazing nooit onder stoelen of banken geschoven dat leidinggevenden zich niet beter bewust zijn van het zakelijk nut van de factor mens. Mensen succesvol maken en hun werk betekenis geven impliceert dat zij zowel emotioneel, fysiek, sociaal, mentaal, spiritueel en ecologisch in balans moeten zijn. De 'softe' factor mens is een keihard concurrentie-instrument en bovenal een sleutel tot succes van iedere economische-ecologische organisatie. Van zijn hand verschenen o.a. de volgende boeken: ‘Dienend-Leiderschap. Dát werkt’ en Nooit meer de baas

 

Boeken Bonus:

Tijdens deze Masterclass ontvang je gratis drie boeken:​​

 • ‘Pioniers van de nieuwe welvaart’ van Kees Klomp en Nadine Maarhuis

 • ‘Biokapitaal’, de verzoening van economie, natuur en menselijkheid van Andreas Weber

 • ‘Nooit meer de baas’ van Daan Fousert

Praktische details:

Datum: 

22 april 2020

Tijd:

09:30-17:00 uur

Locatie: 

Gasthuis de Lichtwachter, Schokland.

Investering: 

€ 450,- excl. BTW (inclusief lunch, koffie en thee).

Aanmelden: 

Dit evenement is geannuleerd.

Contact

Otterlaan 5

6705 CJ Wageningen​​

Tel: 06 447 565 39

​info@servant-leadershipsolutions.nl

 • Black LinkedIn Icon
 • Black Facebook Icon
 • Black Twitter Icon
 • Instagram - Black Circle
 • Black YouTube Icon

© 2017-2020 by Servant-Leadership Solutions B.V.