cultural due diligence

Sta je op het punt om een ander bedrijf over te nemen of wil je participeren in een ander bedrijf met als doel om waarde te vermeerderen?

 

De normale route

Een Due Diligence-onderzoek richt zich op het vaststellen van de juistheid van de aan de koper gepresenteerde informatie en het in beeld brengen van risico’s en kansen van de over te nemen onderneming. Een Due Diligence-onderzoek richt zich voornamelijk op financiële, fiscale, juridische en commerciële aspecten. Al naar gelang de aard en omvang van de onderneming betreft dit ook milieu, Information Engineering (IE), HR of IT. Deze vorm van Due Diligence richt zich op feiten.

 

Waardevermeerdering ontstaat niet alleen maar door een overname maar heeft ook alles te maken met het leiderschap in een onderneming alsook de cultuur van een onderneming. Is het leiderschap voldoende stevig en van deze tijd en is de cultuur van de organisatie dusdanig dat dit impliciet een grote bijdrage zal leveren aan de waardevermeerdering die beoogd wordt?

 

Voorbeeld

Een aantal jaren geleden mislukte de fusie tussen KLM en Alitalia. Op basis van de standaard Due Diligence waren beide partijen ervan overtuigd dat het een succes zou worden en toch ging het fout. De cultuur van beide organisaties kwam onvoldoende met elkaar overeen en er was een groot verschil in de stijl van leiderschap.

Als voor de fusie een Cultural Due Diligence* was uitgevoerd dan zou dit aan het licht zijn gekomen en hadden partijen kunnen afzien van deze samenwerking zonder dat het een cent had gekost, met uitzondering dan van de kosten van een CDI.

 

Een andere route

Een Cultural Due Diligence onderzoekt de culturen van te fuseren of samenwerkende organisaties en inventariseert ook de stijl van leiderschap. Dit wordt gedaan aan de hand van een aantal onderzoekmethoden zoals de OBI (organisatie beleving inventarisatie) en een leiderschapsonderzoek.

Aan de hand van de bevindingen van de CDI wordt een advies opgesteld over de mate waarin cultuur en leiderschapsstijlen samengaan; wat er gedaan kan worden om deze tot een homogene eenheid samen te smelten of er wordt geadviseerd af te zien van de fusie omdat de verschillen tussen cultuur van de bedrijven en de leiderschapsstijlen te groot zijn om het tot een homogene eenheid samen te smelten.

 

Servant-Leadership Solutions voert een Cultural Due Diligence uit in opdracht van beide partijen en zal beide partijen informeren over hun bevindingen.

Met het CDI en de normale Due Diligence stel je zeker of de fusie c.q. overname kans van slagen heeft of niet.

 

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

 

*De CDI is ontwikkeld door Daan Fousert.

Contact

Ketelmeerweg 1b

8308 RA Nagele

Tel: 06 134 499 64

​info@servant-leadershipsolutions.nl

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Instagram - Black Circle
  • Black YouTube Icon

Naam *

E-mailadres *

Telefoon

Onderwerp

Bericht *

Servant-Leadership Solutions is een handelsnaam van Decide2develop.

© 2017-2020 by Servant-Leadership Solutions.